Vida independent.   ADI-TEA NewLIFE

Dins el programa d'entrenament per a la transició a la vida adulta, es troba el projecte de l'ADI-TEA NEW LIFE.
ADI-TEA NEW LIFE és un servei d'atenció a domicili integral, destinat a adolescents, joves i adults amb TEA (Trastorn de l'Espectre autista sense discapacitat intel·lectual / Sindrome d'Asperger).
ADI-TEA NEW LIFE és un servei especialitzat constituït per un equip multidisciplinari amb experiència en atenció a persones amb TEA.
El servei es desenvolupa en el propi domicili de convivència de la persona amb TEA (independent del seu nucli de convivència) i també fora d'aquest, en funció de les activitats a desenvolupar.


DESTINATARIS:

- Adolescents amb TEA (14 a 18 anys).
- Joves amb TEA (A partir de 18 anys fins als 35 anys).
- Adults amb TEA (Visquin de forma independent o no).



ÀMBIT GEOGRÀFIC D'ATENCIÓ:

L'àmbit geogràfic d'atenció del servei ADI-TEA NEW LIFE és el mateix que abasta l'Associació Asperger New Life. D'aquest servei pot beneficiar qualsevol persona amb TEA resident a Catalunya, però per proximitat geogràfica, prioritzarà les persones de la ciutat de Barcelona i especialment del districte Sans-Montjuïc. A mesura que l'Associació disposi de més recursos i pugui disposar de més delegacions aquest tipus de servei es pot ampliar a altres zones, però de moment en aquest projecte el finançament es refereix a un únic servei.

REQUISITS PER A SER BENEFICIARI DEL SERVEI ADI-TEA NEW LIFE:

- Disposar de Certificat de Discapacitat (Grau mínim de 33%). No és obligatori disposar del certificat però si recomanable. Es tindrà en compte en cas d'haver de prioritzar casos.
- Nivell de dependència (Grau màxim nivell 1).
- Acceptació i compromís per part de la persona amb TEA del PIAI (Pla d'atenció individual d'atenció integral) i del contracte assistencial (si és major d'edat) i també per part dels seus familiars cuidadors i / o tutors.


OBJECTIUS:

- Promoure la transició a la vida adulta.
- Entrenament en activitats de la vida diària (bàsiques, instrumentals i avançades) en el context natural de la persona amb TEA.
- Promoure la vida independent i autònoma. Pas previ a viure en un habitatge de forma independent, o en un habitatge amb suport o supervisada fora del nucli familiar.
- En el cas de l'existència de família cuidadora, treballar amb la família perquè aquesta pugui col·laborar i cooperar amb el PIAI. Atendre als familiars durant el procés.


EQUIP INTERDISCIPLINARI CONSTITUÏT PER:
- 1 Professional del Treball Social.
- 1 psicòleg clínic.
- a 2/3 Educadors socials i / o integradors socials.
- 1 Inseridor / a laboral (a valorar segons el cas).
Tots ells amb coneixements en l'àmbit del TEA.
L'equip és coordinat per treballador social, que realitza recepció i acollida de la demanda; exploració de la situació sociofamiliar i de l'entorn social; coordinació dels serveis comunitaris; orientació de recursos i serveis; atenció familiar; coordinació de l'equip de professionals.
El psicòleg clínic en coordinació amb el treballador social ha d'elaborar el PIAI i realitzarà el seguiment i coordinació dels professionals d'atenció directa (educadors socials i / o integradors socials / insertor laboral).



PROTOCOL DE FUNCIONAMENT:

- Contacte previ amb Treballadora Social per a concertar cita prèvia. Derivacions poden procedir de professionals de l'àmbit sanitari, social, educatiu i de la pròpia família o de l'adult amb TEA.
- Entrevista d'acollida. La demanda pot procedir de part de la família que conviu amb la persona amb TEA o del mateix adult amb TEA si viu de forma independent. En l'entrevista d'acollida es realitzarà una exploració i estudi de la situació familiar, de les necessitats de la persona amb TEA i de la família, si és el cas.
- En el cas que la demanda es tracti d'entrenament per a la vida diària, es realitzarà una valoració de la persona amb TEA en el domicili per establir el PIAI (Programa individualitzat d'atenció integral) on s'establiran els objectius a assolir, les tasques , les activitats a realitzar, horaris, freqüència del suport i temporalitat i tipologia de la intervenció. La valoració serà de caràcter multidisciplinar. Un cop establert el PIAI s'establirà la metodologia per avaluar mitjançant els indicadors necessaris la consecució d'objectius.
- Es signarà un contracte / compromís assistencial entre el familiar responsable de la persona amb TEA i / o tutor legal, la persona amb TEA (encara que sigui menor d'edat) i el professional responsable de l'ADI-TEA New Life on s'explicitaran els drets i deures de les parts per consecució dels objectius.
- Habitualment, s'establirà un període de prova d'1 mes.
- L'equip d'ADI-TEA es coordinarà amb altres professionals que intervinguin amb la persona amb TEA (Serveis Socials, centres de formació, CAP, Centre de salut mental, centre de treball ...) i també realitzarà un seguiment amb la família o tutor legal .

ÀMBITS A TREBALLAR:

Entrenament en les AVC (Activitats de la vida diària), tractant-se aquestes del conjunt de tasques que una persona realitza de forma diària i que li permeten viure de forma autònoma o integrada en el seu entorn i complir el seu rol o rols dins de la societat:

- ACTIVITATS BÀSIQUES DE LA VIDA DIÀRIA (ABVD): Conjunt d'activitats primàries de la persona, encaminades a la seva autocura i mobilitat ia la capacitat d'entendre i executar ordres i tasques senzilles, que el doten d'autonomia i independència elementals i li permeten viure sense precisar ajuda contínua als altres: alimentació, neteja i higiene personal, bany, control esfínters, vestit, mobilitat personal, son i descans.

- ACTIVITATS INSTRUMENTALS DE LA VIDA DIÀRIA (AIVD): Són activitats més complexes que les activitats bàsiques de la vida diària i la seva realització requereix d'un major nivell d'autonomia personal. Inclouen: capacitat d'utilitzar mitjans de comunicació: telèfon, mòbil, escriptura; mobilitat comunitària (ús mitjans de transport); autocura de la pròpia salut; compres; maneig i gestió dels diners; establiment i cura domèstica; cura dels altres; ús de procediments de seguretat; resposta davant d'emergències.

- ACTIVITATS AVANÇADES DE LA VIDA DIÀRIA (AAVD): Són aquelles relacionades amb els valors, interessos, rols, capacitats, habilitats i destreses intrínseques a les persones, a més del context que les envolta. Per a la realització amb èxit de les AAVD és primordial un bon funcionament de les capacitats cognitives complexes, com són les funcions executives. A més d'equilibrar aquestes amb els aspectes conductuals i emocionals més importants de l'usuari.
         engloben:
. - Oci i temps lliure.
- Participació social: Comportaments que es realitzen a la comunitat mitjançant una interacció col·lectiva (rols familiars, amics i / o laborals).
- Activitat laboral: Situació vinculada a qualsevol tasca física o intel·lectual que rep algun tipus de remuneració.
- .Activitat educativa: destinada a desenvolupar la capacitat intel·lectual i adquirir coneixements i posteriorment una formació.
- Viatges.
- Esports.

Scroll to top